De 1ste televisie

Revolutie in televisie

De 1ste televisie

De uitvinder van de 1ste televisie was John logie baird. Dit was in 1922. Hij demonstreerde de tv aan het publiek en in 1929 werden de eerste beelden via een beeldbuis vertoond in het Kurhaus in Nederland. Het scherm was ongeveer 30 cm breed en 30 cm hoog. Daarna werden de zenders uitgevonden want zonder zenders is er natuurlijk niets te zien op de televisie. De eerste officiële uitzending in Nederland was op 12 december 1949, maar de eerste echte televisie uitzending was op 2 oktober 1951. Er werd een educatief programma uitgezonden met als afsluiting het spel de toverspiegel. Na die uitzending was er niets meer op tv voor die dag.

Het televisienetwerk

Pas in 1956 werd er een televisienetwerk aangelegd. Vanaf toen moest je logischerwijs geld betalen als je thuis televisie wilde kijken. Van dit geld werden er dan weer programma’s van de publieke omroep gemaakt. De eerste televisie-uitzending met kleur werd door Philips in 1956 uitgevoerd. In 1967, gingen wij hier in Nederland van start met de kleurentelevisie. Sindsdien werden er alleen nog maar televisies met kleur gemaakt.

Commerciële televisiezenders

Je kunt het je maar moeilijk voorstellen maar het was in 1989 pas mogelijk om naar een commerciële televisiezender te kijken. Daarvoor werden er alleen programma’s gemaakt vanuit de publieke omroep zenders. RTL en Véronique zonden in deze tijd programma’s uit vanuit het buitenland want commerciële televisie was in Nederland nog verboden. Door de wetgeving mocht Nederland buitenlandse zenders niet verbieden en deden deze zenders het op deze manier. Hierdoor kunnen we tegenwoordig nog steeds kijken naar de commerciële zenders.

Moderne televisie

In 1993 werd televisie geïntroduceerd zoals wij dat nu kennen. Er kwam een tv-gids vol met nieuwe programma’s en zenders zodat iedereen de gehele dag televisie kon kijken. Nu met alle zenders die ook online uitzenden en terug te kijken zijn kan je echt overal programma’s kijken waar je maar wilt. Met de opkomst van Netflix, videoland en andere streamings diensten is de keuze alleen nog maar meer geworden. Ook de vorm van de televisie is natuurlijk in al deze jaren enorm veranderd. De eerste televisies waren klein en qua omvang groot. De televisies van nu hebben een heel groot beeld en zijn qua omvang veel kleiner geworden. Ze hangen aan de muur of zijn bijna zo groot als een bioscoop beeld.

MEER ARTIKELEN

Industriële revolutie

technologie

invloed op milieu​​

RECENTE BERICHTEN